Виробництво тютюнових виробів складається з первинної обробки (підготовки) тютюнової сировини та виготовлення відповідних виробів.

В даний час культивується понад 100 сортів тютюну. Первинна обробка зібраного тютюнового аркуша істотно впливає на формування якості тютюну і включає наступні основні технологічні операції:

  • сушку, що складається з двох фаз, — томління і фіксації (власне сушіння);
  • ловлення – витримку тютюнового аркуша при температурах не вище 25-30 ° С, при цьому листя набуває жовтого забарвлення в результаті руйнування хлорофілу і окислення поліфенолів і глікозидних сполук:
  • фіксацію – видалення вологи з тканини листа;
  • ферментацію – проводять для додання тютюну характерних властивостей, при яких він стає придатним для вироблення різних виробів.

Під час ферментації в тканинах тютюнового аркуша за участю ферментів відбуваються складні біохімічні перетворення автолітичних характеру, внаслідок яких кількісно і якісно змінюються майже всі в ньому групи речовин. Якість тютюну поліпшується. Значно знижуються вологоємність (вологоутримуюча здатність) і гігроскопічність тютюнового аркуша, що підвищує стійкість тютюну до пліснявіння. В результаті ферментації тютюновий лист набуває світло-коричневий колір, зникають прозелень і трав’янистий запах і у всій повноті проявляється аромат (тютюн стає запашним), підвищуються горючість і еластичність тютюну, поліпшується смак його диму.

Після ферментації тютюновий лист підсушують, сортують і пресують в стоси.

Фільтри для усунення запахів на тютюнових заводах

Компанія “Фільтруючі системи України” представляє в Україні новітні технології по боротьбі з запахами від тютюнової промисловості. Ми підберемо Вам індивідуальне обладнання. Фільтри для очистки повітря від запаху тютюну поглинають гази на 99,9%.